Dieetadvies: Enkele kilo’s afvallen

We staan te weinig stil bij wat we eten. Velen onderschatten de invloed van de dagelijkse voeding op onze gezondheid. Het effect ervan rondom ons is nochtans meer dan ooit zichtbaar: bijna één op de twee Belgen weegt te veel, één op vier volwassenen heeft een verhoogde bloeddruk, steeds meer mensen krijgen te maken met diabetes type 2 en het is niet lang zoeken naar mensen wiens cholesterolgehalte te hoog is. Allemaal factoren die bijdragen tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, die verantwoordelijk zijn voor 45 % van alle overlijdens in België, en waarin een slecht samengestelde voeding een bewezen rol speelt.

Zwaarlijvigheid gaat niet om gewicht maar eerder om het hebben van een te grote hoeveelheid vet in
het lichaam.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor overgewicht:

  • Familiale voorbeschiktheid
  • Medicatie
  • Sociale factoren
  • Stress
  • Slaaptekort

Hoewel er verschillende oorzaken mogelijk zijn, is overgewicht meestal een onevenwicht tussen de ingenomen voeding (hoeveelheid kcaloriën) en de gespendeerde energie.
Gezonde voeding is dus belangrijk. Maar hoe belangrijk en wanneer eten we eigenlijk gezond? Hoe kunnen we ons voedingspatroon nu concreet aanpassen? Wat mogen we geloven en wat is larie?

Voor het antwoord op deze en andere voedingsvragen kan je terecht bij Adèle. Een bezoekje aan de diëtist kan de eerste stap zijn, naar een gezondere voedingsgewoonte of een aangepast eetadvies. Voor velen geen overbodige luxe.

Mensen die op eigen initiatief aan een dieet beginnen, zijn vaak heel streng voor zichzelf en gaan eenzijdig eten, bijvoorbeeld alleen nog groenten en fruit. Dat houden ze niet vol. Daarom beginnen ze te overcompenseren. Een heel strikt dieet is alleen nodig bij zwaar overgewicht. Het is vooral opletten voor de ‘verborgen calorieën’, zoals snoep, chocolade, frisdranken en alcohol. Een praline is maar klein, maar bevat evenveel calorieën als een boterham. Daar zit het gevaar.”

-500 kcal/dag voor –3kg na 6 weken

Glas zwaar bier (330ml) = 230 kcal? een glas wijn(125ml) =100kcal

Frisdrank (330 ml) = 130 kcal ? een Light frisdrank (330ml) = 0 kcal

Reep (50g) chocolade = 250 kcal ? 1 appel = 60 kcal

1 eetlepel mayonnaise = 150 kcal ? 1 eetlepel ketchup= 20 kcal

1 koffiekoek = 625 kcal ? 1 pistolet= 150 kcal

30g chips= 165 kcal ? 1 soepkom popcorn 75 kcal

200g frieten = 600 kcal ? 200g gekookte aardappelen 150 kcal

Roomijs (100g) = 200 kcal ? waterijs (100g) = 79 kcal

Specialisten