Voeding voor ouderen

Goed gevoed ouder worden is een hele kunst.

Bij het ouder worden is een goede voeding, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Misschien merkt u dat u minder ver kunt lopen dan voorheen, of dat u meer moeite krijgt met dagelijkse dingen? Dit kan te maken hebben met uw voeding. Want als eten moeilijker wordt, kan dat leiden tot tekorten en uiteindelijk tot ondervoeding. Maar wat is nu een goede voeding? En hoe kunt u ervoor zorgen dat u in beweging blijft?

Als je te lang te weinig eet, raak je ondervoed. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken!! In België zijn veel mensen (vaak zonder het te weten) ondervoed, vooral zieken en ouderen. Bij ondervoeding is het verbruik van energie hoger dan wat er aan energie met de voeding binnenkomt. Dat is niet goed voor het lichaam. Want om toch aan energie te komen, wordt spiermassa afgebroken. Hierdoor verzwakt het lichaam; je hebt minder fut om dingen te doen, wordt sneller ziek en herstelt minder goed van ziekte.

Ondervoeding herken je door:

  • Gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is (ook bij overgewicht!)
  • Kleding die te wijd wordt of een horloge dat losser om de pols zit
  • Een slechte eetlust
  • Een (te) laag gewicht
  • Vermoeidheid of een slechte conditie
  • Dingen die u altijd zonder moeite deed, vallen u ineens zwaar

Één op vijf thuiswonende ouderen is ondervoed. De meeste ouderen beseffen niet dat dit probleem henzelf aangaat. En als ze zich daar wel bewust van zijn, weten ze soms niet wat ze eraan kunnen doen.

In ziekenhuizen en instellingen wordt er gescreend op ondervoeding. Maar daarmee is het problem niet opgelost. Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen, en een goede, toereikende voeding is daarbij niet vanzelfsprekend.

Specialisten